Bois des Rêves
Geschiedenis
Laten we teruggaan naar de verbazingwekkende geschiedenis van Bois des Rêves…
Het Domaine de l’Étoile
Aan het begin van de 20e eeuw was wat later Bois des Rêves zou worden een integraal onderdeel van een privédomein dat bestond uit een kasteel (Château de l’Etoile), een bos (Bois de l’Etoile )en het gelijknamige park. Het imposante kasteel uit 1912, dat werd gebombardeerd tijdens de Tweede Wereldoorlog, werd in 1956 gesloopt.
Moerassen en een rietplantage
De oorsprong van Bois des Rêves gaat terug tot 1930. Dokter Victorien Decorte, schepen en gemeenteraadslid van de gemeente Ottignies, bezat destijds een moerasgebied op deze plek, oorspronkelijk bedoeld voor de productie van riet, in het zuidoosten begrensd door de Ry Angon. Toen de rietoogst ten einde liep, liet hij op de site een vijver aanleggen door een viskwekerij.
Een nieuw tijdperk van pleziervaart
De vijver van Bois des Rêves stimuleerde het kanoën en de aangelegde oevers boden veel zwemmers de mogelijkheid om hun favoriete sport te beoefenen. Een café en restaurant maakten de vreugde van de klanten van deze betoverende plek compleet. In het interbellum werd Bois des Rêves een favoriete plek voor jonge koppels, die de zaterdagavonden kwamen doorbrengen op het bal van lampionnen gehouden onder een groot afdak in koloniale stijl waar nu de Brasserie staat.
Hulp voor jongeren
In 1941 kocht Baron Louis Empain het Parc de l’Étoile voor zijn stichting « Pro Juventute » , die zich inzette voor het welzijn van kansarme jongeren. Omdat het kasteel in een slechte staat verkeerde, liet hij 5 jaar later twee gebouwen bouwen die plaats bood aan 170 kinderen. Baron Empain verwierf vervolgens Bois des Rêves om de kinderen die in « Pro Juventute » verbleven vrij te kunnen aten spelen en vergrootte zo de oppervlakte van het landgoed tot 40 hectare.
De activiteiten van Pro Juventute stopten in 1964 en de gebouwen, die geen koper vonden, werden in 1969 afgebroken.
De provincie Brabant verwierf Bois des Rêves
Twee jaar later, in januari 1971, verwierf de provincie Brabant een gebied van 27 hectare dat Bois des Rêves en een deel van het Parc de l’Étoile omvatte.
Om gezinsuitstappen aangenamer te maken en tegelijk de hoge botanische en faunale waarde van de site te behouden, stelde Waals-Brabant een strategisch investeringsplan op om het domein geleidelijk aan uit te rusten met verschillende infrastructuren.
Een nieuw plan van ruimtelijke ordening
Vier jaar later, in 1975, werd de visvijver heraangelegd om er een wandelpad omheen aan te leggen. In 1980 werd de directie van Bois des Rêves door de provinciale overheid gevraagd om een ontwerp van plan van ruimtelijke ordening in te dienen waarin bosbouw een prominente rol zou spelen. Er kwamen drie functies van het domein naar voren: de sociale en recreatieve functie, de beschermings- en productiefunctie en de wetenschappelijke en educatieve functie.
Uitbreiding van het recreatieve aanbod
Het steeds toenemende aantal bezoekers van het domein leidde tot de uitvoering van verschillende projecten om het recreatieve aanbod van Bois des Rêves uit te breiden: de inhuldiging van de bewegwijzerde wandelingen in 1986, de aanleg van de grootste speeltuin van Waals-Brabant in 1988, de bouw van een onthaalpaviljoen met restaurant, bar en vergaderzalen, ingehuldigd in 1992, en de opening van een uitgestrekt strand met zwembad en peuterbad in 1995. In 2000 werd het mountainbikeparcours op een gesloten circuit van 2,3 km geopend.
Een uitnodiging om de verbeelding nieuw leven in te blazen
Bois des Rêves, dat momenteel in de top tien van toeristische trekpleisters van Wallonië staat, is het onderwerp van een ambitieus ontwikkelingsprogramma, met als doel het onthaal en het comfort van het steeds groeiende aantal bezoekers te verbeteren.
Met dit in het achterhoofd heeft Bois des Rêves in 2021 een nieuwe visuele identiteit aangenomen die verwijst naar water en natuur, ondersteund door een belofte « Ressourcer l’imaginaire » (Blaas je verbeelding nieuw leven in), een uitnodiging om de wereld om ons heen te (her)ontdekken door de ogen van een kind.
Vandaag de dag bestaat Bois des Rêves uit 67 hectare natuurlijke en aangelegde ruimte, 17 km bewegwijzerde paden en wegen, waarvan sommige toegankelijk zijn voor personen met een beperkte mobiliteit, twee speeltuinen, een visvijver, oriëntatieroutes, een mountainbikeparcours en een groot aantal activiteiten doorheen alle seizoenen.


